Μίνι - ηλεκτροσόκ στις καταναλωτικές υπερβολές σας!


Για πρώτη φορά κάποιος είχε τη φαεινή ιδέα να συνδέσει τον τραπεζικό λογαριασμό ενός ανθρώπου με μια φορητή συσκευή που προκαλεί μίνι-ηλεκτροσόκ στον κάτοχό της, όταν αυτός το παρακάνει στα έξοδα και το ποσό του στην τράπεζα πέφτει κάτω από ένα όριο.

Η βρετανική εταιρεία Intelligent Environments παρουσίασε ένα «έξυπνο» σύστημα, το οποίο συνδέει έναν επιλεγμένο τραπεζικό λογαριασμό με το περικάρπιο Pavlok. Το τελευταίο «κεραυνοβολεί» όποιον το φοράει, με ρεύμα 225 βολτ, κάθε φορά που το ποσό του λογαριασμού πέφτει κάτω από ένα, επίσης, επιλεγεμένο όριο.

Το ίδιο σύστημα, σύμφωνα με το BBC, μπορεί να συνδεθεί και με άλλους λογαριασμούς, π.χ. του ηλεκτρικού, εφόσον στο σπίτι ή στο γραφείο υπάρχει «έξυπνος» online μετρητής κατανάλωσης που συνεχώς καταγράφει πόσο ρεύμα καταναλώνεται. Μετά από ένα επιλεγμένο όριο κατανάλωσης, το Pavlok κάνει ηλεκτροσόκ στον κάτοχό του.

Το νόημα του συστήματος είναι να βοηθήσει κάποιον να περιορίσει τις δαπάνες του και να ελέγξει τον υπερκαταναλωτισμό του, έστω και να αν χρειασθεί να υποβάλει τον εαυτό του σε δοκιμασίες ανάλογες με αυτές που ο Παβλόφ υπέβαλε τα πειραματόζωά του (εξ ου προφανώς και το όνομα Pavlok για το περικάρπιο).

Προς το παρόν πάντως, καμία τράπεζα -δημοσίως τουλάχιστον- δεν έχει προσφερθεί να συνδέσει κάποιον λογαριασμό πελάτη της με την εν λόγω συσκευή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

loading...
loading...